Just nu är Språk- och läsbloggen vilande!
måndag 14 december 2015
fredag 11 december 2015
Unik webbutbildning om autism ska öka kunskapen
Webbutbildningen tas fram under det kommande året. Mats Jansson säger att han har ”huvudet fullt av idéer”, och berättar att kursen ska vara praktisk och interaktiv med filmklipp, intervjuer och reflekterande frågor. Efter genomgången kurs ska deltagarna kunna skriva ut ett intyg på att man gått grundkursenWebbutbildning om autism
tisdag 1 december 2015
Julklappstips, till alla föräldrar.
Vi föräldrar är de viktigaste personerna i våra barns liv och det är med oss deras resa genom livet börjar. Vår uppgift är inte bara att fylla dem med kärlek och näring, utan det är vi som fyller deras ryggsäckar med erfarenheter, tankar och ord. Innehållet i dessa ryggsäckar berikas genom samtal, lek och högläsning, som lägger grunden till ditt barns kunskapsutveckling.
Samtalens och lekens betydelse för lärandet är väl känt inom förskolan och skolans värld, men barnens utveckling startar ju långt tidigare, redan i hemmet. Därför är du som förälder en viktig möjliggörare och förebild. I den här boken visar vi dig hur du tar med ditt barn på en lekfull resa från sagostund till läsgläjde. Vår förhoppning är att denna bok gör det möjligt för fler barn att få uppleva den glädje som ett läsäventyr innebär.
Läraren Maria Björsell och verksamhetsutvecklaren Anna-lena Cockin brinner för barns möjlighet att lära på sina egna villkor och tror starkt på den lärande leken. Tillsammans driver de Lärandelek sedan hösten 2010 och erbjuder en inspirerande hemsida, lärandelekar och föreläsnings. Med boken En sagolik gåva debuterar de som författare.
söndag 29 november 2015
Implementering pågår!
onsdag 25 november 2015
Tack Lennart Hellsing....
tisdag 17 november 2015
Förslag på kunskapskrav för åk 1 - läsa.
måndag 9 november 2015
Bemötande
torsdag 5 november 2015
Har du hört talas om Cirkelmodellen?
Är du kanske intresserad av att veta mer?
Läs mer om cirkelmodellen
Film om cirkelmodellen
onsdag 4 november 2015
Läsning i förskolan
tisdag 3 november 2015
Dylan Wiliam, professor emeritus vid Institute of education vid University of London, har under lång tid forskat kring vad som utmärker framgångsrikt lärande och tagit fram en verktygslåda för arbete i klassrum. Alla lärare kan, och måste, ständigt bli bättre. Inte för att de är dåliga utan för att samhället blir alltmer komplicerat, vilket ställer högre krav på eleverna och därmed även på lärarna. Dylan Wiliam ifrågasätter handuppräckning som svarsmodell och vill istället utveckla en aktiv klassrumskultur där samtliga elever deltar i diskussioner och samtal och där det är okej att ha fel. Han menar att om eleverna känner att de inte får säga fel i skolan, så börjar det handla mer om att briljera än att utvecklas som människa, och det skapar inte någon bra grund för lärande. Han vill också använda elevernas kunskaper och erfarenheter av att vara just elever, som konsultativt stöd för lärares vidareutveckling och fortbildning.
Se programmet
måndag 2 november 2015
Vill få fler att knäcka mattekoden
Nu finns i princip hela gymnasiematematiken i filmformat för elever och lärare att ta del av via sajten Onlineakademin. Bakom satsningen, står tre unga entreprenörer.– Många elever har problem med matten idag. Du kan alltid nöta in ett par glosor om du sitter tillräckligt länge men om man sitter hemma och kör man fast i matematiken kommer man oftast inte längre på egen hand. Vi tyckte att det saknades ett verktyg som eleverna kan använda när som helst och oavsett var de befinner sig, berättar Johan Thomas, en av grundarna av projektet Onlineakademin.
Satsningen lanseras idag. Under året har Johan Thomas tillsammans med Patrik Tran och Nikolai Langguth arbetat med att färdigställa en omfattande serie filmer som går igenom samtliga gymnasiekurser i matematik.
– Via tjänsten har eleverna alltid en föreläsning till hands om det behövs. Allt finns med utifrån kursplanerna. Förutom teoretiska genomgångar, är det även praktiska räkneexempel. Det som driver oss är att förbättra förutsättningar för elever att lära sig matematik, berättar han.
Länk till artikeln.
Här hittar du Onlineakademin
lördag 24 oktober 2015
Dysleximässa i Göteborg
fredag 23 oktober 2015
torsdag 22 oktober 2015
Betygsforskaren Alli Klapp har fått kurslitteraturpriset för boken ”Betyg, bedömning och lärande” som vänder sig till lärare och lärarstudenter.
Boken:
Titel: Bedömning, betyg och lärande
Författare: Alli Klapp
Förlag: Studentlitteratur, 2015
Läs artikeln här.
Alli Klapps avhandling
onsdag 21 oktober 2015
Med läsningen som mål
Om metoder och forskning på det läsfrämjande området
Kulturrådet har anlitat forskaren Jonas Andersson för att ta fram en kunskapsöversikt över läsfrämjande metoder, som bygger på svensk och internationell forskning. Målgrupp är alla som har intresse för läsfrämjande verksamhet och litteraturens roll i samhället.
Det finns just nu goda möjligheter att stärka läsandet. En diskussion om läsningens betydelse för lärande, bildning och människors möjligheter att delta aktivt i samhället pågår på många håll. Statliga myndigheter har fått stärkta uppdrag att främja läsning, bland annat Skolverket och Kulturrådet. En ny bibliotekslag förtydligar bibliotekens uppdrag att främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning, forskning och kulturell verksamhet.
Kulturrådet har sedan 1990-talet fördelat medel till läsfrämjande projekt. Utgångspunkten är litteraturen som konstform och läsningen som konstnärlig upplevelse och väg till bildning. En rad framgångsrika projekt har genomförts, men utmaningarna är fortfarande stora. Internationella tester visar en nedåtgående trend för ungas läsförståelse. De nya nationella målen för litteratur- och läsfrämjande betonar allas rätt att ha tillgång till litteratur av hög kvalitet. Det finns därför anledning att stanna upp och reflektera. Hur ser kunskapsläget ut? Vilka samlade erfarenheter finns om hur vi kan öka och bredda läsningen och förbättra tillgången till litteratur för alla barn och vuxna?
Läslust
Titta på Kunskapskanalen på söndag!
Hur kan skolan arbeta för att i tid upptäcka och ge rätt stöd? Vissa forskare menar att Finlands framgångsrika skola bl a beror på att eleverna redan från tidig skolålder får just det stöd de har behov av.
Prorektor Annika Lassus och specialpedagog Lilian Vestergren på Övningsskolan i Vasa menar att det är extra viktigt att lägga mycket resurser tidigt på terminen.
Programmet ser du på söndag 16.30 i Kunskapskanalen
Läslov - årets roligaste lov!
Surfa in www.läslov.se och läs mer. Du kan också läsa dagens (21/10) Metro på nätet.
Delaktighet - ett arbetssätt i skolan
Modellen för delaktighet som presenteras i denna skrift bygger på ett kontextuellt sätt att undersöka, förstå och utveckla elevers lärmiljö. Utgångspunkten är sex olika aspekter av delaktighet och tre kulturer som tillsammans bildar en begreppslig förståelse. Elevers perspektiv och erfarenheter utgör tillsammans med observationer i lärmiljön grunden i det praktiska arbetet med delaktighetsmodellen i skolan.
Lärmiljön för elever med funktionsnedsättning är i fokus, men modellen för delaktighet är relevant för alla elever. Modellen är inte begränsad till skolans arena utan lika angelägen att använda i andra verksamheter, oavsett individernas ålder eller funktionsförmåga.
Skriften vänder sig till alla som arbetar i skolan och till yrkesgrupper inom andra verksamheter som vill utveckla tanke- och arbetssätt kring delaktighet. Den kan läsas med behållning av alla som är intresserade av delaktighet, som teoretiskt begrepp och rättighet men framförallt som stöd för att utveckla likvärdiga villkor och delaktighet för elever med funktionsnedsättning.
tisdag 20 oktober 2015
Inläsningstjänsts Dyslexiradio
Vill du lyssna till intressanta diskussioner kring frågor som berör dyslexi och läs- och skrivsvårigheter? Få nya insikter och utöka dina kunskaper? Då är det här podcasten för dig!Vår VD Jakob Skogholm intervjuar insatta gäster för att belysa olika ämnen som berör området, och då särskilt i anknytning till skolan. Vår förhoppning är att du ska få nya idéer och uppslag att få användning av i din dagliga verksamhet.
Lyssna t.ex på:
Forskaren Gustaf Öqvist Seimyr vid Karolinska institutet. Han forskar kring screening för dyslexi kopplat till ögonrörelser, en helt ny metod som kanske kan förenkla och förfina screeningen. En spännande inblick in i en möjlig framtid.
Kaj Nordquist och Bengt-Erik Johansson från Dyslexiförbundet FMLS och diskuterar situationen för dyslektiker i skolan idag. Vi pratar om nationella prov, läsa-skriva-räkna-garantin, lärarutbildningen och Prins Carl Philip. Välkomna att lyssna!
Att läsa och förstå. Att lyssna och förstå.
måndag 5 oktober 2015
Nu är det dyslexivecka i hela Europa
fredag 2 oktober 2015
Lässatsning - Förskolan
måndag 28 september 2015
Färdplan för klassrummets läsundervisning
Visst är det ett härligt namn på en bok? Det skänker hopp och struktur i vårt svåra arbete med att få alla elever mer på läståget. Boken är skriven av Lucy Calkins och riktar sig till åk 2-5, men innehållet passar alla årskurser. I boken lär oss Lucy hur man arbetar med Läsworkshops. Arbetet följer en specifik struktur med Minilektion, Läskamrater och med Vägledda samtal. Det är lätt att följa arbetat och boken ger många exempel på hur elevernas förmågor kan utvecklas.Boken ger kunskap om hur man arbetar med metoden Läsworkshops samt en forskningsbakgrund.
torsdag 17 september 2015
Givande samtal
måndag 14 september 2015
Helena Danielsson
söndag 13 september 2015
Läslust
torsdag 10 september 2015
Datum för informationsträffar:
- 5/10 kl 8.15-9.15, Spiran, lokal: Kolmården vån 3
- 8/10 kl. 13.00-14.00, Spiran, lokal: Kolmården vån 3
- 14/10 kl. 15.00-16.00, Spiran, lokal: Saltängen vån 7
Anmälan till via e-post till Åsa Järnvall, asa.jarnvall@edu.norrkoping.se
tisdag 8 september 2015
Fonomix - endagskurs i Stockholm
för att ta del av tankarna och lära tillvägagångssättet i metoden och få aha-upplevelsen av hur begriplig läsprocessen blir för barnen/eleverna!
för förskola, f-klass, år 1-2, spec-, tal-, sva-undervisning Aktiviteter 2015 Välkomna att träffa oss på kurs eller utställning
9 okt 8.30 - 16 Stockholm kurs FonoMix heldag
Fonomix - endagskurs
onsdag 26 augusti 2015
Initiativtagare är Bertil Hult och Martin Ingvar som tillsammans brinner för att alla barn ska lära sig läsa.
LegiLexi, vårt namn, står för god läsförmåga och vi är en stiftelse med visionen att alla barn ska lära sig att läsa ordentligt under lågstadiet i Sverige. Innehåll tas fram av lärare för lärare, med stöd av forskare inom olika områden.
Huvudidé, material och verktyg utvecklas av lärare för lärare, med stöd av forskare och expertis inom olika områden. Tillsammans vill vi bidra till att lärare kan hjälpa alla barn att utveckla en god läsfärdighet och bygga lust för fortsatt lärande. Vi tar bland annat utgångspunkt i en stor utmaning som många lärare vi pratar med ser, att kunna anpassa undervisning och övningar till de olika stadier av läsfärdighet som barnen i samma klassrum befinner sig i och göra det roligt, motiverande och lärorikt för alla.
LegiLexi
tisdag 25 augusti 2015
Läslyft - Nu kör vi
ALK - Aktiv läskraft
Är begreppet bekant?? Om inte så tror jag nog att det snart kommer att vara det.
Barbro Westlund, forskare vid Stockholms universitet ger ut tre nya böcker med titeln Aktiv läskraft - Att undervisa i läsförståelsestrategier för förståelse. Under sommaren kommer boken som riktar sig till åk 4-6 och i höst kommer boken som vänder sig till F-3. Boken för högstadiet kom under våren, och den har jag läst.
Alla böckerna bygger på samma teoretiska bakgrund som Barbro Westlunds tidigare bok Att undervisa i läsförståelse. I högstadieboken får vi ta del av evidensbaserade undervisningsmodeller som utvecklar läsförståelsen. Boken ger tydlig vägledning i hur du som pedagog kan arbeta, men också kring de frågor du som pedagog måste ställa dig för att lyckas ännu bättre i din undervisning så att alla elever når skolans mål.
I boken förklaras begreppet aktiv läskraft, ALK. Teori varvas med praktiska undervisningsmodeller som lärare kan utforska tillsammans i arbetslaget och använda med eleverna. Boken innehåller forskningsbaserade modeller utvalda för att passa åldersgruppen. Barbro Westlund beskriver vad man som lärare kan göra för att få syn på, stödja och utveckla de strategier eleverna behöver för att förstå olika skoltexter. Högstadieboken riktar sig främst till grundskollärare i årskurs 7–9, men kan även användas av lärare i gymnasiet och i vuxenutbildning.
Jag ser med spänning fram emot att läsa de andra böckerna.
Natur och kultur
måndag 24 augusti 2015
Lässtrategier ingen självklar undermedicin
fredag 21 augusti 2015
Snickarsnoken
snickarsnoken
torsdag 20 augusti 2015
Sju punkter för att få pojkar att läsa!
– Det är sant att pojkar läser mindre och sämre än flickor, men det är framför allt sant att de läser andra texter, andra genrer och på andra sätt, säger hon.
Hon slår ett slag för att omvärdera vad pojkar underförstått "bör" läsa. Kanske går det lika bra med facklitteratur och serier?
– En explicit lösning som presenteras är att pojkar ska förmås läsa mer skönlitteratur och jag menar att det kanske är fel ände att börja i, säger hon.
Här nedan har hon sammaställt ett sju-punktsprogram för att få pojkar att läsa mer.
- Barn gör som deras föräldrar gör och framför allt gör barn som föräldrar av samma kön gör. Så tjena alla pappor, farsor, snubbar och gubbar! Läs! Läs vad ni vill så länge ni i alla fall läser något!
- Vidga definitionen av ”läsning” och sluta placera skönlitteratur på piedestal. All läsning är bra för språkutvecklingen och ordförrådet och man kan visst då lära sig om andra människors livsvillkor genom att läsa facklitteratur – och serietidningar också för den delen. Våra definitioner påverkar vad vi anser vara läsning och med en snäv definition faller pojkar ofta utanför och blir ”icke-läsare” trots att de egentligen kan läsa en hel del.
- Gör läsning roligt! Javisst älskar vi tyst och kontemplativ läsning, men det behöver ju inte alla göra. Högläsning, läsning och bokprat i mindre grupper samt pyssel och teater i samband med läsning kan gynna pojkar.
- Sluta vifta med pekpinnar i barns och ungdomars läsval. Även fackböcker är ”riktiga böcker” och serier är också läsning. Erbjud, men påtvinga inte, alternativ med utgångspunkt från barnens egna intressen – och var positiv!
- Tjata inte! Barn gör ändå inte som du säger – de gör som du gör!
- Ställ inte krav på barn och ungdomar och deras läsning som du inte kan leva upp till själv. Barn har också preferenser och det har de rätt att ha! Varför ska de läsa om deras föräldrar inte läser? Varför ska de läsa sådant de tycker är tråkigt när vuxna i deras närhet bara läser sådant de tycker är kul?
- Var säker på ditt svar när du får frågan ”Varför?” Säg absolut inte: ”Det är bra för dig!” Säg i stället: "För att jag läste den när jag var i din ålder och tyckte att den var jätteintressant!" eller "Min kollegas son som är i din ålder läste den och älskade den!" eller "Jag tänkte att du kanske skulle gilla den, du gillar ju ...".
Läs magisteruppsatsen
Läs också denna artikel.
onsdag 19 augusti 2015
Syftet är att uppmuntra och främja insatser som bedöms leda till positiva resultat för personer med dyslexi, dyskalkyli eller andra läs-, skriv- och räknesvårigheter. Personer, föreningar eller institutioner kan nomineras.
Pristagaren utses av en jury som sätts samman av Dyslexiförbundet FMLS. Priset om 25000 kronor ges till en pristagare och delas ut av Dyslexiförbundet FMLS och Svensk Talteknologi under Dysleximässan i Göteborg den 23-24 oktober 2015.
Läs mer här!