Just nu är Språk- och läsbloggen vilande!
onsdag 16 november 2016
Samordning, ansvar och kommunikation – vägen till ökad kvalitet iutbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar
Nu är den här.......
måndag 14 november 2016
Skolans arbete med extra anpassningar
Resultat från granskningen
- Arbetet med att utveckla och etablera arbetssätt med extra anpassningar är fortfarande i ett uppbyggnadsskede
- Många skolor har inte identifierat vilka behov eleverna har
- Eleverna får sällan de extra anpassningar de behöver för att ges förutsättningar att nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling
- Skolan följer sällan upp effekten av de extra anpassningarna
torsdag 10 november 2016
Är du den som ska utveckla arbetet med högläsning i förskolan?
Ansvarig för att tillsammans med språkpiloter utveckla arbetet kring högläsning i förskolan.
måndag 7 november 2016
På goda grunder!
- att alla elever ska genomgå en obligatorisk kartläggning i förskoleklassen och genomföra nationella bedömningsstöd i årskurs 1 och 3
- att elever i behov av stöd ska garanteras rätt till tidigt stöd i sin läs-, skriv- och matematikutveckling
- att elever i behov av stöd garanteras att personal med specialpedagogisk kompetens deltar i analys, planering och uppföljning av stödåtgärderna.
torsdag 3 november 2016
Läsdelegation tillsätts för att främja barns och ungas läsande
- med utgångspunkt i de nationella målen för litteratur- och läsfrämjande samt skolans styrdokument kartlägga och följa utvecklingen på området samt säkerställa att uppföljning kan ske i enlighet med de nationella målen för litteratur-och läsfrämjande samt skolans styrdokument,
- skapa mötesplatser för och samordna läsfrämjande insatser i och utanför skolan, bl.a. genom att anordna utåtriktade aktiviteter och arbeta läsfrämjande,
- driva arbetet på ett sådant sätt att genomförda insatser i och utanför skolan har goda förutsättningar att fortgå även efter det att delegationen har avslutat sitt uppdrag, och
- vid behov lämna förslag på hur läsning kan främjas med utgångspunkt i skolans styrdokument och de nationella målen för litteratur- och läsfrämjande, inom oförändrade kostnadsramar för den statliga kultur- och utbildnings-politiken.
måndag 24 oktober 2016
Läslovet närmar sig........
5 tips under 3 ledord: Uppmuntra, utmana, utforska.
http://www.larandelek.se/5-tips-som-hojer-lasgladjen/
onsdag 19 oktober 2016
Nu kör vi, nu utmanar vi!!
Tidig kväll, men det gör inget då man får inspiration......
torsdag 13 oktober 2016
Tips och idéer för Ipad
tisdag 11 oktober 2016
Har du missat bokslukarna? Finns på SVT play
I augusti hade bokprogrammet ”Bokslukarna” premiär på SVT Barnkanalen. Programmet riktar sig till barn i mellanstadieåldern och tanken är att bokintresserade ska få lästips, men också att de som inte läser ska bli inspirerade att börja.
– Tanken är ett Babel för barn, säger projektledare Ola Gerhardsson som just nu håller på att klippa de tolv inspelade programmen tillsammans med redaktör Anna Snäll.
Bokslukarna börjar sändas i Barnkanalen i samband med höstens skolstart. I varje program diskuterar tre barn olika böcker som de har läst tillsammans med programledare Marcus Biderholt, till vardags bibliotekarie på Umeå Stadsbibliotek, där också programmen spelats in.
Teman som fantasy och sport
De 15 minuters långa avsnitten kommer att avhandla olika teman, såsom klassiker för barn, fantasy, skräck och sport.
– Barnen har alla läst en bok var som de pratar om men de diskuterar också olika frågeställningar utifrån teman, såsom varför handlar alla sportböcker om fotboll?, säger Anna Snäll.
”Inte funnits ett bokprogram för barn på länge”
Idén till Bokslukarna kom till under inspelningen av ett annat barnprogram. När Anna Snäll mötte bibliotekarien Marcus Biderholt tyckte hon att han hade ett väldigt bra sätt att prata med barn om böcker.
– Sen har det ju inte funnits ett bokprogram för barn i SVT på väldigt länge så vi tyckte det behövdes.
– Det här programmet riktar sig till 9 till 14-åringar som är bokslukaråldern. De barn som vi har med i programmet brinner verkligen för att läsa men vi hoppas också kunna förmedla den läsglädjen till andra barn som kanske inte läser så mycket till vardags, tillägger Ola Gerhardsson.
Även skrivarskola på webben
Genom Bokslukarna hoppas också upphovsmännen inspirera till kreativt skrivande hos unga. Samtidigt som programmet sänds kommer författarna Åsa Larsson och Ingela Korsell att hålla en skrivarskola på programmets webb.
UR-play om språkstörning
torsdag 6 oktober 2016
Språklekar
tisdag 4 oktober 2016
Astrid Frylmark
måndag 3 oktober 2016
Europeiska dyslexiveckan 2016
Detta händer i Östergötland
Förvaltningshuset Rosen i Norrköping, 4 oktober klockan 8-12, samt klockan 13-16.30, information om läs- och skrivverktyg, samt om Legimus. Dyslexiförbundet FMLS i Norrköping arrangerar. Statsbiblioteket, utvecklingspedagoger, Skoldatateket och Svensk Talteknologi medverkar.
Mjölby bibliotek, 6 oktober, "Tårta, tips och talböcker": klockan 17-18, talböcker och egen nedladdning, klockan 16-18 Dyslexiförbundet FMLS i Östergötland svarar på frågor, dessutom bjuder man på tårta.
Motala bibliotek, 5 oktober klockan 16-18.30, mingel med Dyslexiförbundet FMLS i Östergötland, med information om olika sätt att läsa, klockan 18.30, föreläsning med serietecknaren Emelie Wedhäll, som har dyslexi.
Bokhallen i Linköping, 4 oktober klockan 16-18, föreläsning om: vad är dyslexi? Klockan 18: Vi bjuder på tårta, tips och talböcker! Se även här!
Hörsalen i Linköping, 5 oktober klockan 17.30 -19, temakväll om olika sätt att läsa. Anmälan senast 30 september.
torsdag 29 september 2016
"språka" med bilder i förskolan
onsdag 28 september 2016
Bedömningsstöd
Nya språket lyfter - kurs
onsdag 14 september 2016
Nu är vi igång igen
måndag 12 september 2016
Lycklig var vi......
torsdag 8 september 2016
Läspiloter - nytt läsår, nya tankar, nya utmaningar
onsdag 17 augusti 2016
Bättre ljudmiljö ger bättre skolresultat
Det säger två svenska forskare i en debattartikel på SVT opinion.
Våra skolor hänger inte med
Professorerna Stig Arlinger Linköpings Universitet och Staffan Hygge på Högskolan Gävle har noterat att lokalerna i våra skolor inte hängt med i utvecklingen.
– Skolorna och klassrummen anpassades för hur undervisningssituationen såg ut på 1960- och 1970-talen. Sedan dess har pedagogiken förändrats. I lokaler som byggdes för att eleverna skulle sitta tysta och få katederundervisning, bedrivs nu grupparbeten.
Flera studier vid Högskolan i Gävle har visat att i klassrum med dålig ljudmiljö försämras minne och inlärning eftersom elevernas arbetsminne är fullt upptaget med att urskilja lärarens röst i bakgrundsbruset.
Viktigt att kunna höra läraren
– Att höra vad läraren säger är en förutsättning för bra kunskapsinhämtning. Ändå uppfyller majoriteten av klassrummen inte Boverkets krav på en acceptabel ljudmiljö.
80 procent av de svenska klassrummen har dåliga akustiska egenskaper, och för elever med behov fungerar 60 procent av hörtekniken inte som den ska och endast 20 procent har kontakt med kommunal hörselpedagog. Det visar en studie av hörteknik och dess användning i skolor i Stockholm, som Specialpedagogiska skolmyndigheten och Hörselhabiliteringen på Karolinska Universitetssjukhuset gjort, för att kartlägga studiesituationen för elever med hörselnedsättning.
En annan orsak till den dåliga ljudmiljön är att man sällan kontrollerar akustiken när en skola är färdigbyggd. Så även nybyggda skolor kan ha brister i ljudmiljön.
– En förbättrad ljudmiljö i våra skolor kan även bidra till att fler vill bli lärare – något som Sverige verkligen behöver, slutar professorerna sin debattartikel.
måndag 15 augusti 2016
Välkommen till Skolinspektionens webbinarium om studiero.
Den 18/8 kl.15.00 kan du bänka dig vid din dator eller lärplatta
Skolinspektionen har granskat om och hur ett antal grundskolor arbetar för att säkerställa studiero i undervisningen. Granskningen visar bland annat att studiero främjas av tydliga lektionsstrukturer och av ett tydligt ledarskap i klassrummet. Under webbinariet berättar projektledaren om granskningen och om hur rektorer och skolor kan arbeta för att förbättra studieron i undervisningen.
Välkommen att delta!
Så här deltar du: https://
Läs mer om granskningen: https://
//Åsa