Just nu är Språk- och läsbloggen vilande!
måndag 24 oktober 2016
Läslovet närmar sig........
onsdag 19 oktober 2016
Nu kör vi, nu utmanar vi!!
Tidig kväll, men det gör inget då man får inspiration......
torsdag 13 oktober 2016
Tips och idéer för Ipad
tisdag 11 oktober 2016
Har du missat bokslukarna? Finns på SVT play
I augusti hade bokprogrammet ”Bokslukarna” premiär på SVT Barnkanalen. Programmet riktar sig till barn i mellanstadieåldern och tanken är att bokintresserade ska få lästips, men också att de som inte läser ska bli inspirerade att börja.
– Tanken är ett Babel för barn, säger projektledare Ola Gerhardsson som just nu håller på att klippa de tolv inspelade programmen tillsammans med redaktör Anna Snäll.
Bokslukarna börjar sändas i Barnkanalen i samband med höstens skolstart. I varje program diskuterar tre barn olika böcker som de har läst tillsammans med programledare Marcus Biderholt, till vardags bibliotekarie på Umeå Stadsbibliotek, där också programmen spelats in.
Teman som fantasy och sport
De 15 minuters långa avsnitten kommer att avhandla olika teman, såsom klassiker för barn, fantasy, skräck och sport.
– Barnen har alla läst en bok var som de pratar om men de diskuterar också olika frågeställningar utifrån teman, såsom varför handlar alla sportböcker om fotboll?, säger Anna Snäll.
”Inte funnits ett bokprogram för barn på länge”
Idén till Bokslukarna kom till under inspelningen av ett annat barnprogram. När Anna Snäll mötte bibliotekarien Marcus Biderholt tyckte hon att han hade ett väldigt bra sätt att prata med barn om böcker.
– Sen har det ju inte funnits ett bokprogram för barn i SVT på väldigt länge så vi tyckte det behövdes.
– Det här programmet riktar sig till 9 till 14-åringar som är bokslukaråldern. De barn som vi har med i programmet brinner verkligen för att läsa men vi hoppas också kunna förmedla den läsglädjen till andra barn som kanske inte läser så mycket till vardags, tillägger Ola Gerhardsson.
Även skrivarskola på webben
Genom Bokslukarna hoppas också upphovsmännen inspirera till kreativt skrivande hos unga. Samtidigt som programmet sänds kommer författarna Åsa Larsson och Ingela Korsell att hålla en skrivarskola på programmets webb.
UR-play om språkstörning
torsdag 6 oktober 2016
Språklekar
tisdag 4 oktober 2016
Astrid Frylmark
måndag 3 oktober 2016
Europeiska dyslexiveckan 2016
Detta händer i Östergötland
Förvaltningshuset Rosen i Norrköping, 4 oktober klockan 8-12, samt klockan 13-16.30, information om läs- och skrivverktyg, samt om Legimus. Dyslexiförbundet FMLS i Norrköping arrangerar. Statsbiblioteket, utvecklingspedagoger, Skoldatateket och Svensk Talteknologi medverkar.
Mjölby bibliotek, 6 oktober, "Tårta, tips och talböcker": klockan 17-18, talböcker och egen nedladdning, klockan 16-18 Dyslexiförbundet FMLS i Östergötland svarar på frågor, dessutom bjuder man på tårta.
Motala bibliotek, 5 oktober klockan 16-18.30, mingel med Dyslexiförbundet FMLS i Östergötland, med information om olika sätt att läsa, klockan 18.30, föreläsning med serietecknaren Emelie Wedhäll, som har dyslexi.
Bokhallen i Linköping, 4 oktober klockan 16-18, föreläsning om: vad är dyslexi? Klockan 18: Vi bjuder på tårta, tips och talböcker! Se även här!
Hörsalen i Linköping, 5 oktober klockan 17.30 -19, temakväll om olika sätt att läsa. Anmälan senast 30 september.