Just nu är Språk- och läsbloggen vilande!






måndag 15 februari 2016

Arbeta med språkstörning i förskola och skola


Språkstörning är en funktionsnedsättning som ser olika ut för olika barn och elever. Skollagen är däremot lika för alla. Den säger att alla ska få det stöd som de behöver. Det kan vara en utmaning att undervisa barn och elever som har språkstörning och att hitta rätt stöd för varje individ. Den här skriften kan bidra till förståelse och ge tips om hur du kan arbeta för att skapa förutsättningar i förskola och skola för barn och elever som har språkstörning.



torsdag 11 februari 2016

Lyssna på hjärnpodden

Här hittar du korta podcast-avsnitt där du kan lära dig mer om människors beteende kopplat till hjärnans arbetssätt och funktion.
Ur innehållet:
  • Motivation - hur svårt kan det vara
  • Hjärnan i skolan - barnens utveckling





måndag 8 februari 2016


Dysseappen


Ny app lanseras den 16 februari! Dysseappen ska hjälpa elever att hitta strategier för lärande! Appen kommer att vara gratis!


Appen är riktad till elever, för att de ska hitta egna smarta strategier till lärande. Den här kvällen riktar vi oss dock mest till lärare, föräldrar och andra som är i kontakt med elever för att ni ska få en inblick i hur den här appen kan ge elever med dyslexi ökade förutsättningar till ett mer självständigt lärande.



torsdag 4 februari 2016

Vad är det i luften som låter?
Språkpiloter som delar erfarenheter!


I går var det dags för den första av årets träffar för alla Språkpiloter inom förskolan. Tankar och erfarenheter delades och nya idéer packades ner i väskan och togs med hem till förskolan. Arbetat med aktiva högläsningsstunder och boksamtal fortsätter. I höstas fick vi inspiration från Katarina Kuick som lärde oss Aidan Chambers modell för boksamtal och det hade många prövat i sina barngrupper. Språkpiloterna funderade också på när på dagen man ska läsa, hur många böcker, var ska man sitta, var ska böckerna förvaras..........




Varför högläsningen är så viktig
17 skäl för barnboken






                  Boken ger mig bilder att tänka med
                                                                                          Aidan Chambers 


Bra artikel om Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt


Anna Kaya och Karin Rehman beskriver vikten av att alla har ett Språk- och kunskapsutvecklande samt hur viktigt det är att vi kan teorierna bakom arbetssättet. Författarna funderar kring om begreppet börjar bli urvattnat eller om det är en framgångsfaktor.


Läs artikeln

onsdag 3 februari 2016

Jag får lust att läsa.....


Våra läslustpedagoger åker just nu runt till alla åk 4:or som är med i Läslustprojektet, igår fick jag förmånen att vara med under en förmiddag i bokbussen. En bokbuss som Läslustpedagogerna förvandlat till en scen där man dramatiserade bokprat. I stället för att helt kort berätta vad de olika böckerna handlade om, fick vi se ett stycke teater. Detta väckte läslust hos eleverna och hos mig.
Under hösten har man arbetat med Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius och i går fick eleverna en inblick i den fortsatta handlingen när Läslustpedagogerna dramatiserade ur Mördarens apa,


En härlig förmiddag både för mig och för eleverna i åk 4.









//Åsa











tisdag 2 februari 2016

Elever behöver mer lärarstöd i svenskaSkolverket: publicerad: 26 januari 2016