Svenska lärare har inte ord för att beskriva läsförståelse, feedback och bedömning. Det har de däremot i Kanada, eftersom termerna finns definierade i skolans styrdokument. Ett professionellt språk underlättar arbetet, visar Barbro Westlunds avhandling.
De 7 avsnitten kommer sändas efter varandra på SVT1 den 2 juni med start kl 14:05. Dagen efter kommer de finnas tillgängliga på internet/URplay: http://urplay.se/ Vi hoppas och tror serien kommer fungera som jättebra inspiration till hur man kan jobba i klassrummet med läsförståelse. När avsnitten kommit upp på URplay kan ni lätt kopiera internetadressen och sedan sprida den vidare till elever, familjer, kollegor.
tisdag 20 maj 2014
UR play har flera bra program som stimulerar språkutveckling och läsning.
Tunggung - Vi träffar Ordbajsaren och Farbro Filip. Tillsammans läser de saga, pratar och leker med språket. Tunggung
Livet i Bokstavslandet - ABC-program med sketcher om bokstäver och ord för alla som är på väg att knäcka läskoden, och för dem som precis har knäckt den. Sketcherna bygger på pedagogiska moment och är fulla av humor, lekfullhet, kunskap och musik. Vi lär oss allt från att känna igen en viss bokstav och förstå hur den låter, till att kunna känna igen och skapa rim. I serien möter vi de självsäkra men inte särskilt skickliga ordläkarna som opererar trasiga ord. Här finns också Dick och Doris som arbetar i Bokstavsbutiken. I Ordförrådet lånar Bobby och Epa ut ord till krävande kunder, och på polisstationen letar man efter rim som är på rymmen. Samtidigt sliter showartisterna på Bokstavsteatern för att få ihop den stora sång- och dansfinalen om bokstäver som avslutar varje avsnitt. Välkommen att ta del av livet i landet där bokstäver betyder allt! Livet i Bokstavslandet
Meka ABC - Figuren Timpani bor i en gammal fabrik där hon hittar ett bo med ägg. Några av äggen kläcks och ur dem kommer bokstäver. Bokstaven A som är en krumelur som heter Alf, V som i Vicky som viskar och I som i tvillingarna Iris som pratar i-sprikit. För att ta reda på var äggen kommer ifrån ger de sig ut på alfabetsjakt och försöker fånga alfabetet med håv, snickra ihop det med x-krokar och lockar med korv. Men det när det är dags att börja städa som de kommer på vad alfabetet faktiskt är. Programmen syftar till att väcka en nyfikenhet för det ganska abstrakta begreppet alfabet. Genom att bli medveten om språkljuden så formas bokstäver som blir till ord. Här är det viktiga inte hur bokstäverna ser ut utan hur de låter. Programmen är främst inriktade på första men också sista bokstaven i ett ord och på att ord har flera bokstäver. Vad händer om man tar bort en bokstav? Med bland andra Tuvalisa Rangström, Johan Ulveson och Ann Petrén. Musik: Daniel Bingert. Manus: Johanna Langhorst. Regi: Lena Gramstrup Olofgörs.
Lässugen - Sexåriga Amanda är ensam hemma och klarar det mesta på egen hand - utom att läsa högt för sig själv. Med en väldig kraft sugs en vuxen in och landar med dunder och brak i Amandas knallgula soffa. Lässtunden kan börja! Några som hamnar i soffan är Eva Röse, Özz Nûjen, Ulla Skoog och Niklas Strömstedt, och de läser varsin bilderbok för Amanda. Serien riktar sig till barn i förskolan och deras föräldrar. Med en kombination av vuxna stjärnor och medryckande berättelser ska föräldrar inspireras till högläsning och upptäcka glädjen i att läsa tillsammans med sina barn.